Obiteljska tradicija

Mladi voćar ubrat će tisuću tona jabuka za poznatog kupca

jabuke (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
25.09.2013.
u 08:05

Na jabukama se može zaraditi, ali ne i obogatiti jer velika su i ulaganja, kaže voćar

Mladi voćar iz Jarmine, Miroslav Kolić, koji od 2000. godine nastavlja roditeljsku tradiciju voćara, nema problema s plasmanom jabuka iz voćnjaka od 30 hektara gdje će ove godine ubrati tisuću tona zlatnog delišesa, idareda, granny smith, braeburn i pink lady i sve jabuke će, osim 100 tona industrijske koja ide u preradu u obližnju Vinku, otkupiti otkupljivač iz Zagreba.

- Na jabukama se može zaraditi, ali ne i obogatiti jer velika su i ulaganja. U voćnjaku je 365 dana posla i on ne treba gospodara već slugu. Otkupna cijena ove godine je 2 kune pa ćemo jedva pokriti troškove, a lani je bila 3,5 kune pa se nešto i zaradilo, ali tada je država sufinancirala jednu kunu. No, od ove godine toga više nema jer cijenu određuje tržište. Za ovogodišnji urod ću dobiti 2 milijuna kuna od čega je 1,5 milijuna troškovi pa je 500 tisuća zarada od koje ću najveći dio utrošiti u nova ulaganja u voćnjak - kaže Kolić pokazujući jabukama pune boks-palete, svaka po 300 kilograma, naslagane jedna na drugu koje čekaju ukrcaj u kamion i transport u Zagreb. Ima 30 berača koji dnevno rade osam sati uz dnevnicu od 120 kuna i naberu 20 tona jabuka pa će sav posao biti gotov za 50 radnih dana. Dio voćnjaka, 7 hektara je zaštićeno mrežom protiv ledotuče, ali i prejakog sunca što je Koliću kroz IPARD program sufinancirala s 55 posto EU, ali planira zaštititi još 10 hektara kroz isti program.

- Puno je papirnatog posla kada želiš novac iz fondova EU jer oni kao da te žele odbiti pa treba biti uporan i imati jake živce. Zaštitu svih 10 hektara moram sam financirati, a kada bude sve gotovo i kada pregledaju da je sve napravljeno prema projektu od kojega se ne smije odstupiti ni milimetar, tek tada mi isplaćuju 55 posto od onoga koliko sam uložio. Planiram za koju godinu, opet uz pomoć EU, izgraditi hladnjaču kapaciteta 1 500 tona jabuka i tada ću moći čekati bolju cijenu, bolji plasman, a i moći ću \"raditi\" sa svojim novcem jer otkupljivač u nekoliko dana ili tjedana preuzme sav urod, a plaća ga pomalo tijekom godine i \"radi\" mojim novcem - kaže Miroslav Kolić dodajući kako će proširiti voćnjak za još 5 hektara zlatnog delišesa.

>> Skupo nam podvaljuju dvije godine stare jabuke iz Poljske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije